Categories
Trindle blogs

Hoge stijging van het ziekteverzuim

Sinds de start van de coronacrisis is het verzuimpercentage enorm gestegen. Dit had uiteraard te maken met de maatregelen vanuit de regering, onder andere thuis blijven wanneer er verkoudheidsklachten optreden. Echter is het wel verstandig om hier als organisatie actief mee bezig te zijn, door de vele ziekmeldingen lopen de kosten hoog op. Hoe kun je ervoor zorgen dat al het verzuim je niet teveel tijd en geld kost? En hoe kun je dat tegen gaan?

Het verzuim is in het jaar 2020 enorm gestegen. Uit een onderzoek van CBS is gebleken dat in het eerste kwartaal van dit jaar gemiddeld 5,2% van alle werknemers zichzelf ziek heeft gemeld. Dit daalde lichtelijk in het tweede kwartaal van 2020 naar 4,5%. Terwijl in 2019 er sprake was van een gemiddelde van 4,0% in Nederland. Op dit moment is bij grote bedrijven het ziekteverzuim erg hoog. Dit komt doordat het niet mogelijk is om op zo’n grote schaal de ziekmeldingen te controleren.

Het actief bezig zijn met terugdringen van het verzuim onder je medewerkers kost veel tijd. Een oplossing kan zijn om je administratie uit handen te geven aan een payroll-bedrijf, zoals Payper. Het verzuimpercentage van Payper ligt op 1,2%, mede door de interne verzuimafdeling.

Ondanks dat het mogelijk is om een extern bedrijf in te schakelen, kun je zelf het verzuim zelf ook terugdringen. Het verzuim heeft erg veel te maken met het werkgeluk. Wanneer het werkgeluk daalt bij jouw medewerkers zorgt dit ervoor dat de drempel om zichzelf ziek te melden lager ligt. Wanneer een medewerker succesvol is binnen het bedrijf zal er een positieve sfeer hangen. Deze draagt bij aan de productiviteit van medewerkers en dit zorgt ervoor dat het werkgeluk stijgt. Wanneer je door middel van het werkgeluk het verzuimpercentage kan laten dalen zal dit een positieve invloed hebben binnen jouw organisatie.

Er zijn verschillende soorten verzuim, kortdurend, langdurend, ongeoorloofd en frequent verzuim. Kortdurend ziekteverzuim is iets wat in ieder bedrijf voorkomt, dit kun je niet tegen gaan. Medewerkers zijn in de winter bijvoorbeeld erg vatbaar voor een griep of verkoudheid. Bij een langdurend ziekteverzuim kun je denken aan het herstellen van een operatie. Als werkgever hoef je hier niet veel voor te regelen, dit wordt overgenomen door de bedrijfsarts. Afwezig zijn zonder jezelf als medewerker niet af te melden is ongeoorloofd verzuim. Wanneer dit voorkomt is het aan de werkgever om hier een consequentie aan vast te hangen.

Er wordt ook gesproken van een frequent ziekteverzuim. Hierbij gaat het vaak om stress of conflicten op de werkvloer. Maar het kunnen ook problemen zijn die zich thuis afspelen. Wanneer medewerkers stress op het werk ervaren is dit voor de werkgever iets om actie bij te ondernemen. De beste manier om erachter te komen waarom jouw medewerkers stress ervaren is door het afnemen van een medewerkerstevredenheidonderzoek. Echter kost dit veel tijd om samen te stellen en wanneer je eenmaal de data geanalyseerd hebt, is de data niet meer relevant. Als werkgever kun je ervoor kiezen om hier een externe partij voor in te schakelen, bijvoorbeeld Trindle. Trindle stelt meerdere keren per week vragen aan jouw medewerkers. Het wordt omgezet in realtime data en daarnaast heb je als werkgever de mogelijkheid om je eigen vragen te stellen. Op die manier kom je er precies achter wat je medewerkers vinden of denken. Ook kun je snel schakelen op het moment dat er iets niet goed gaat binnen jouw organisatie.

Denk je dat je door middel van het werkgeluk het verzuimpercentage kan laten dalen, kom er dan via Trindle achter wat jouw medewerkers over jouw organisatie denken. Trindle stelt meerdere malen per week vragen, zo weet je wat medewerkers denken en kun je daar direct op inspelen door de realtime data. Wil je nu gebruik maken van de gratis demo, om te kijken wat Trindle voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem dan nu contact met ons op! Wil je graag meer weten over wat Payper voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem dan contact met ons op via www.payper.nl/contact/.