Categories
Trindle blogs

Grootste klap moet nog komen

Ondertussen kent iedereen het riedeltje, niezen in je elleboog, je handen regelmatig wassen, desinfecteren en 1,5 meter afstand houden van omstanders. Dit wil niet zeggen dat deze periode daarmee meteen voorbij is. Het COVID-19 virus heeft niet alleen invloed op het gedrag van de inwoners van Nederland, maar bedrijven hebben moeite om zichzelf staande te houden in deze crisis. Daarnaast is het voor werknemers lastig om zichzelf op de juiste manier te positioneren binnen een bedrijf nu ze ineens thuis moeten werken.

Volgens het CBS vreest de helft van bedrijven de coronacrisis niet te overleven. Uit hun onderzoek is gebleken dat wanneer de crisis rondom het COVID-19 virus langer duurt dan 12 maanden, dat 60% van de bedrijven het niet vol houdt. Bij bedrijven met tussen de 20 en de 50 medewerkers verwacht 35% de crisis niet te overleven. Er is gekeken naar een periode waarbij het tussen 3 en 6 maanden zou duren. Sinds maart is het virus in Nederland op een grotere schaal ontwikkeld, wat inhoudt dat er op dit moment vele bedrijven de deuren hebben moeten sluiten. Uit cijfers van een eerdere crisis is gebleken dat de grote klap pas later komt. Wanneer alles weer ‘normaal’ wordt komen veel bedrijven erachter dat het toch niet meer werkt. Bijvoorbeeld bij de economische crisis van 2008 en 2011, daarbij schoten de faillisementen in 2013 de lucht in, het aantal werklozen piekte in 2014. De kans dat deze over een aantal jaar komen is zeker aanwezig. Ook zit er vertraging op het naar buiten brengen van een faillissement in deze tijd, dit is in verband met dat de rechtbank er tussen de 4 en 6 weken over doet voordat het wordt uitgesproken.

Het heeft invloed op bedrijven die het hoofd nog wel boven water kunnen houden. Die werknemers moeten verplicht thuiswerken, indien mogelijk, ondanks dat men langzamerhand weer op kantoor mag gaan werken. Dit zijn een aantal dagen per week, echter kan het nog een tijdje duren voordat het gehele team weer fulltime op kantoor zal zijn. Het sociale contact zal beetje bij beetje weer terug komen, echter zal het werken op kantoor niet zo zijn zoals de meeste gewend zijn. Er moet altijd nog rekening gehouden worden met de 1,5 meter afstand van elkaar en het regelmatig desinfecteren van je handen. Ondanks dat het makkelijker wordt om weer een binding te creëren met je medewerkers. Neemt dat het niet weg dat je moeite moet doen om ervoor te zorgen dat die binding weer terug komt.

Ondertussen weten we allemaal wat de impact van het COVID-19 virus heeft, niet alleen op bedrijven maar ook op de inwoners van Nederland. Doordat de impact zo groot is, is het belangrijk om goed te blijven communiceren met je werknemers. Het is geen positieve periode en wellicht vrezen sommigen voor hun baan. Op dit soort moment zou je graag willen weten wat je werknemers van je bedrijf vinden. Geef je ze genoeg geruststelling dat het bij jouw organisatie goed gaat en ze zich nergens zorgen over hoeven te maken? Hier kom je snel genoeg achter door een medewerkerstevredenheidsonderzoek te starten. Dit is waarschijnlijk iets waar je nu niet op zit te wachten, wij hebben daar de perfecte oplossing voor! Door het nieuw ontwikkelde platform Trindle, ging het afnemen van een MTO nog nooit zo snel. Trindle is een MTO die je in kan zetten binnen jouw organisatie. Snel en gemakkelijk kom je erachter wat je medewerkers vinden van hun werkzaamheden, hoe ze zich binnen je bedrijf voelen en nog veel meer. Wil je hier meer over te weten komen? Ga dan naar www.trindle.nl of neem contact met ons op via de contactpagina.